(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
У статті досліджено інноваційні технології формування іншомовної комунікативної компетентності здобувачів вищої освіти, які навчаються за спеціальністю «Харчові технології». Актуальність дослідження зумовлена зростаючими вимогами до підготовки висококваліфікованих фахівців харчової галузі, здатних здійснювати професійну комунікацію іноземною мовою, брати участь у міжнародних проєктах і використовувати іншомовні науково-технічні джерела. Обґрунтовано ефективність компетентнісного, комунікативного, діяльнісного та професійно орієнтованого підходів у навчанні іноземної мови майбутніх фахівців харчових технологій. Також проаналізовано сучасні підходи до формування іншомовної комунікативної компетентності, зокрема предметно-мовне інтегроване навчання (CLIL), змішане навчання, онлайн-платформи та цифрові сервіси (LMS), цифрові ресурси та інструменти штучного інтелекту, які сприяють формуванню професійного іншомовного дискурсу. Крім того, емпіричну основу дослідження становить педагогічний дослідження, проведений за участю студентів першого та четвертого курсів спеціальності «Харчові технології» Національного університету харчових технологій. Представлено результати педагогічного дослідження із використанням CLIL‑модулів, інтерактивних завдань та AI‑технологій, спрямованого на перевірку ефективності запропонованих технологій у процесі формування іншомовної комунікативної компетентності та оцінки ефективності навчання студентів харчових спеціальностей. Іншомовна комунікативна компетентність розглядається як інтегративне особистісно-професійне утворення, що включає лінгвістичну, соціолінгвістичну, прагматичну, стратегічну та професійно-комунікативну складові. Результати педагогічного дослідження засвідчили істотне підвищення рівня іншомовної комунікативної компетентності студентів. Отже, отримані результати підтверджують доцільність та ефективність упровадження інноваційних технологій у процес професійно орієнтованого навчання іноземної мови майбутніх фахівців харчових технологій у закладах вищої освіти.