(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
У статті розглянуто можливості використання технологій віртуальної та доповненої реальності (VR та AR) у процесі вивчення іноземних мов здобувачами вищої освіти. Особлива увага приділена їхньому застосуванню у військових закладах вищої освіти для розвитку англомовних комунікативних навичок майбутніх офіцерів. Актуальність дослідження зумовлена потребою модернізації освітнього процесу, підвищення мотивації здобувачів освіти та розвитку їхніх комунікативних навичок в умовах цифровізації суспільства. Проаналізовано сутність понять VR та AR та переваги VR та AR у створенні умов автентичного спілкування, їхні дидактичні можливості та відмінності, визначено основні виклики їх упровадження та окреслено перспективи розвитку, а також педагогічний потенціал у формуванні іншомовної комунікативної компетентності. Особливу увагу приділено можливостям створення умов мовного занурення, моделювання реальних комунікативних ситуацій і розвитку навичок усного мовлення та аудіювання. Обґрунтовано, що використання VR сприяє повному зануренню здобувачів освіти у віртуальне іншомовне середовище, тоді як AR забезпечує контекстне навчання шляхом поєднання реального світу з цифровими мовними підказками. У статті зазначено, що застосування цих технологій активізує пізнавальну діяльність, знижує психологічний бар’єр у спілкуванні іноземною мовою та сприяє розвитку міжкультурної компетентності. А наведені приклади використання віртуальних симуляцій у підготовці військових спеціалістів демонструють практичну цінність таких технологій у формуванні професійної іншомовної компетентності. Зроблено висновок, що інтеграція VR та AR у навчання іноземних мов є перспективним напрямом розвитку вищої освіти, який потребує методично обґрунтованого впровадження та підготовки викладачів до роботи з інноваційними цифровими інструментами.