(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
Стаття присвячена дослідженню та теоретичному обґрунтуванню імплементації сучасних методик навчання ділової англійської мови у закладах вищої освіти природничого спрямування. Актуальність роботи зумовлена необхідністю підготовки конкурентоспроможних фахівців прикладних галузей – ветеринарної медицини та зоофізіотерапії – до ефективної професійної комунікації в умовах глобалізації наукового простору. У дослідженні уточнюється поняття “ділова іншомовна компетентність” та окреслюється специфіка викладання ділової іноземної мови у закладах вищої освіти природничого профілю. У статті виокремлено три ключові аспекти трансформації сучасної методичної системи: впровадження предметно-мовного інтегрованого навчання (CLIL), цифровізацію освітнього процесу та створення екологічного освітнього середовища. Автором деталізовано практичні кейси застосування CLIL-технологій, де іноземна мова виступає інструментом доступу до міжнародних баз даних (PubMed, RCVS). Особливу увагу приділено використанню цифрових інновацій: VR-симуляцій для віртуальної діагностики, штучного інтелекту для моделювання сценаріїв професійної взаємодії та спеціалізованих платформ для проведення діагностики тварин. Доведено, що екологічність освітнього середовища, яка базується на методах мовно-психологічної підтримки (Scaffolding), ресурсній ощадливості (paperless-підхід) та актуальності змісту, сприяє подоланню мовного бар’єру та формуванню емпатійної професійної ідентичності. У статті пояснюється роль викладача іноземної мови на заняттях за методикою CLIL із використанням цифрових технологій. Окреслено алгоритм роботи над діагностичними картами, звітами, презентаціями, листами-пропозиціями та іншими видами ділової документації, необхідної для майбутньої професійної діяльності студентів-ветеринарів та зоофізіотерапевтів. Зроблено висновок, що запропонована інтегрована модель навчання забезпечує високий рівень іншомовної професійної компетентності та готовність випускників до міжнародної грантової та науково-виробничої діяльності.