(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
У статті досліджується роль дебатної технології як ефективного інструменту активізації мовленнєвої діяльності студентів-перекладачів. Проаналізовано сучасні наукові підходи до застосування дебатів у навчанні іноземних мов, зокрема щодо розвитку комунікативної, дискурсивної, аналітичної та критичної компетентності. Обґрунтовано, що участь у дебатах стимулює розвиток спонтанного усного мовлення, формує навички аргументованого висловлювання, критичного аналізу інформації та міжкультурної комунікації. Розглянуто психолінгвістичні, соціальні та педагогічні аспекти впливу дебатів на мовленнєву активність студентів, визначено методичні умови ефективного впровадження дебатів у навчальний процес. Підкреслено значення дебатів у формуванні професійних компетентностей перекладача, таких як швидке прийняття рішень, адаптація мовлення до аудиторії, критичне мислення, робота в команді та стресостійкість у комунікативних ситуаціях. У статті наведено аналіз наукових публікацій українських та зарубіжних дослідників, що підтверджує практичну ефективність дебатної технології у вищій школі. Дослідження демонструє, що систематичне використання дебатів сприяє комплексному розвитку мовленнєвої компетентності, підвищенню мотивації до навчання та формуванню професійно значущих навичок у майбутніх перекладачів. Особливу увагу приділено добору тематичних блоків для дебатних занять із практики англійської мови, адже саме зміст тем визначає якість мовного та аналітичного занурення студентів у професійно орієнтоване середовище. Запропонований комплекс із десяти дебатних тем демонструє міждисциплінарний підхід і спрямований на розвиток академічної, етичної, соціокультурної та бізнес-орієнтованої лексики. Обґрунтовано, що кожна з тем сприяє формуванню ключових компетентностей майбутніх перекладачів та комунікаторів: аргументації, логічного мислення, аналізу доказів, роботи з абстрактними поняттями, уміння оперувати професійною лексикою.