(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
У статті розглядаються теоретичні та практичні аспекти розвитку навичок лінгвістичної медіації та критичного мислення у студентів магістеріуму у процесі навчання «English for Mediation in Academic Matters». Актуальність дослідження зумовлена трансформацією сучасного наукового дискурсу та зростанням ролі автентичних форматів наукової комунікації у професійній підготовці майбутніх філологів. Розкрито роль використання автентичних форматів сучасної наукової комунікації як ефективного дидактичного інструменту. Розроблено та апробовано навчальний кейс, який ґрунтується на матеріалах міжнародної наукової події Falling Walls, Berlin Science Week, 2020, спрямований на інтеграцію мовної, когнітивної та комунікативної підготовки здобувачів вищої освіти. Дослідження демонструє важливість медіації як ключової компетентності відповідно до положень CEFR Companion Volume, а також розкриває роль критичного мислення у процесі іншомовної академічної комунікації. Формат запропонованої моделі навчання передбачає поетапну організацію роботи з відеоматеріалами, що включає підготовчий, аналітичний та інтерактивно-комунікативний етапи. У дослідженні використано методи аналізу наукових джерел, узагальнення педагогічного досвіду та моделювання навчальної діяльності. Результати дослідження засвідчують ефективність використання автентичних матеріалів сучасної наукової комунікації для розвитку мовленнєвих, когнітивних і медіаційних компетентностей здобувачів. Зроблено висновки про доцільність інтеграції подібних форматів у навчальний процес підготовки магістрів філології.