(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
У статті проаналізовані мотиваційні принципи добору псевдо для іменування та умови, які впливають на псевдонімну номінацію персонажів романів про національно - визвольних рух 1942-1954 років.З’ясовано різні семантично - мотиваційні категорії вибору псевдо,а саме: назви на позначення тваринного і рослинного світу; одно - або двочленні антропоформули; псевдоніми, обрані за родинним статусом або родом діяльності персонажа; псевдоніми, семантика яких вказує на зовнішні та внутрішні ознаки людини; псевдоніми, які є одночасно і топонімними одиницями, іменами міфологічних та історичних осіб, назвами природніх або штучних утворень; псевдоніми, семантикою яких є назви почуттів, знарядь праці, частин людського тіла. Показано їхню частотність вживанняв аналізованих художніх текстах.