(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
Статтю присвячено компаративному аналізу стилістичних функцій парадоксу у романі Івліна Во «Занепад і руйнація» та оповіданнях Роальда Даля. З’ясовано, що стилістичний парадокс – це функціональна одиниця, яка може набувати форми слова, словосполучення, а найчастіше складного синтаксичного цілого, характеризується протиріччям своїх компонентів, алогізмом, узагальненням, але в-цілому є істиною. В процесі аналізу творів визначені такі стилістичні функції парадоксів: доказова, персуазивна, сатирична та когнітивна функції, при цьому більшість парадоксів творів обох письменників вжито з метою створення сатиричного ефекту.