(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
У статті розглядаються особливості репрезентації концепту ΦΙΛΙΑ (ДРУЖБА) на матеріалі фразеологічних одиниць новогрецької мови.Аналіз фразеологічних одиниць виявляє особливості світосприйняття, уявлення, судження та цінності конкретного етносу.Дається визначення терміну «концепт» як основної одиниці когнітивної лінгвістики. У статті виокремлюються вербалізатори концепту ΦΙΛΙΑ у фразеологізмах та пареміях новогрецької мови. За семантичним критерієм виділяються декілька груп фразеологічних одиниць, які яскраво демонструють оцінку міжособистісних стосунків етносом та дають можливість ви- значити додаткові концептуальні ознаки даного концепту.