(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
У статті висвітлюються особливості використання гумору у лекціях з фізики відомого американського вченого, Нобелівського лауреата Р. Ф. Файнмана. Встановлено, що основними риторичними механізмами, які лежать в основі авторського гумору, є іронія, порівняння і контраст, гіпербола. Хоча у лекціях переважає доброзичливий гумор, Файнман допускає і осудливі гумористичні коментарі на адресу представників гуманітарних наук, до яких він ставився критично. Гумор у лекціях виконує цілу низку прагматичних функцій, серед яких зміцнення солідарності учасників лекцій шляхом визначення «чужого», фокусування уваги аудиторії, зменшення формальності та викладення матеріалу у легшій для запам’ятовування формі.