(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
Статтю присвячено аналізу особливостей бачення острова у творах мартиніканського письменника Едуара Ґліссана, якого по праву вважають одним з найвидатніших представників франкомовної літератури Карибського басейну. Мета статті – розкрити авторське потрійне сприйняття острова, сформоване передусім своєрідною історією Антильських островів, та простежити його зв’язок з проблемою Карибської ідентичності – ключовою проблемою творчості письменника. В статті аналізується також концепція креолізації, висунута Ґліссаном, і розкриваються специфічні риси світосприйняття автора та його філософські погляди.