(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
У статті розглядаються шляхи зменшення «неполіткоректності» англійської мови завдяки виключенню сексізмів з мовлення. Роль англійської мови в сучасному світі важко переоцінити. Це стосується і України, де англійська мова була проголошена робочою мовою, що передбачає розвиток комунікативної компетенції, яка дозволить тим, хто спілкується, ефективно користуватися мовою в академічному та професійному середовищі. Але комунікативна компетенція – це не тільки опанування мовних одиниць. Користувачі мають бути чутливими до варіантів мови, притаманних тому оточенню, де мова використовується, тобто опанувати соціолінгвістичну компетенцію – соціальні конвенції: правила ввічливості, норми, які регулюють стосунки між поколіннями, статями, соціальними групами тощо, вміти користуватися мовою так, щоб нікого не образити, нікого не принизити. З цім пов’язане питання політичної коректності мови. Нажаль, йому не приділяють достатньо уваги ані ті, хто викладає, ані ті, хто вивчає або користується мовою.