(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
У статті схарактеризовано мовні механізми творення комічного, пов’язані з лексичною трансформацією фразеологічних одиниць. Трансформації зазнаають різні за походженням та стилістичним забарвленням фразеологізми, типовим приймом перетворення структури та семантики усталених висловів є лексична заміна компонента на синонімічний (зрідка антонімічний), який відзначається більшою експресивністю порівняно з традиційним. Причому така субституція компонента фразеологічної одиниці реалізує свій комічний потенціал тільки у зв’язку з «несподіваним» розгортанням контексту.