(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
У статті на лексичному матеріалі, записаному від жителів села Залужжя Дубровицького району Рівненської області, виявлено ткацьку лексику, пов’язану з процесом снування, зокрема ту, яка не зафіксована в словниках або інших джерелах; доведено її самобутність. Зазначену лексику розглянуто з дотриманням основних вимог діахронного і синхронного аналізу, розроблених у сучасній лексикологічній науці. Аналіз цієї лексики дає можливість зробити висновки, що більшість назв етимологічно споріднена і спільна для всієї території України. Літературні назви снувати, снівниця і їх численні деривати побутують у діалектному вжитку, але останнім часом у селі ніхто не снує і не тче, оскільки зі зникненням ткацького ремесла зникають і лексеми, які позначають ті процеси або дії.