(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
У статті розглядається проблема методологічного обґрунтування освітніх підходів у сучасній українськомовній освіті та їхньої інтеграції в контексті методології педагогіки, її парадигм, концепцій розуміння людини як особистості, учення про педагогічні системи, порушено питання співвідношення базисних методологічних понять. Висловлено пропозиції стосовно окремих дискусійних лінгводидактичних понять, їх смислового наповнення, термінологічної коректності та вживання в науковому дискурсі й безпосередньо в навчальній програмі з української мови як імперативному нормативному документі.