(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
У статті проаналізовано шляхи утворення німецьких молодіжних сленгізмів, зафіксованих у спеціалізованих лексикографічних джерелах. Автор вивчає специфіку процесів словотвору, зміни значення і запозичення. Головну роль в утворенні лексики адолесцентів відіграє словотвір. Виявлено продуктивність композитоутворення, афіксації та напівафіксації. Твірні основи більшості таких сленгізмів є семантично зміненими. Для семантичної деривації характерне домінування метафоризації. Субкультурна орієнтованість досліджуваного вокабуляру зумовлює продуктивність запозичення з англійської мови. Запозичені слова є, як правило, морфологічно асимільованими. Ключовими екстралінгвальними детермінантами номінативних процесів у сленговій лексиці визначено потреби демонстрації креативності, вираження суб’єктивної оцінки, вирокремлення з-поміж інших вікових, соціальних, професійних груп.