(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
Стаття присвячена проблемі підвищення мотивації студентів у вивченні іноземної мови. Сучасний компетентний фахівець повинен володіти іноземною мовою на високому професійному рівні. Разом з тим, навіть найбільш ефективні традиційні та інноваційні технології не можуть забезпечити якісне оволодіння студентами іноземною мовою при відсутності у них мотивації. Навчальна мотивація визначається цілою низкою чинників, серед яких – особистісні характеристики студентів, особливості викладача і його ставлення до педагогічної діяльності, організація педагогічного процесу, а також специфіка навчального предмета. Проведений нами теоретичний аналіз виявив ряд педагогічних технологій, що дозволяють підвищити мотивацію студентів до вивчення іноземних мов. Формування мотивації студентів до вивчення іноземної мови ефективно реалізується через систему установок, стимулювання самостійності, через активізацію творчого мислення, через залучення до дослідницької діяльності і застосування сучасних інформаційно-комунікаційних технологій. Мотивація росте, якщо у студентів з’являється можливість роботи з автентичним матеріалом, якщо враховуються їхні індивідуально-особистісні схильності і здібності, якщо є розуміння того факту, що справжній професійний успіх забезпечується лише власними зусиллями.