(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2018)
Предметом публікації є розгляд словотвору як тієї ланки, що прокладає місток від предикативних до непредикативних знаків, як системи, що уможливлює формування номінацій і водночас має багато спільного із синтаксисом. Ґенеза словотворення відбувалась поетапно – від морфеміки через структурно-семантичний підхід до комунікативно-прагматичного та когнітивного напрямку, тож у контексті актуальних для сучасної науки міждисциплінарності та інтегративності знань вважаємо за доцільне розглядати словотвір на перетині морфології, синтаксису, текстології та інших дисциплін. Погляд дериватологів на словотвір як динамічну систему, як мовний трансрівень дає змогу виявити чинники організації та механізми формування похідних слів, особливості їхньої семантики, кореляції з пропозиційними структурами тощо. Процеси номіналізацій переконливо засвідчують, що за способом відображення дійсності похідні слова близькі до синтаксичних структур. З позицій динаміки пізнання поняття, як компонент семантичної структури слова, доцільно розглядати як результат мисленнєвих форм предикативного характеру, перетворення судження у номінацію.