(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
У статті робиться спроба проаналізувати типологічні характеристики корпусів текстів. Здійснено класифікацію корпусів з огляду на те, які текстові дані бралися до уваги при його укладанні, зокрема за ступенем їх спеціалізації, формальною природою та за мовним параметром. Виявлено, що парадигму за параметром «ступінь спеціалізації текстових даних» складають загальномовні та спеціалізовані корпуси. У свою чергу, у групі спеціалізованих корпусів тип текстових даних, які визначають назву корпусу, до якого вони входять та слугують параметром відбору, може визначатися жанровою, стилістичною, часовою, антропоцентричною, професійною, комунікативною, географічною чи соціальною природою мовної різноманітності. Також представлено приклади згаданих типів корпусів текстів. У статті представлено термінологічні еквіваленти назв корпусів за типом мовних даних в українській та англійській мовах.