(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
Роман Т. Кленсі та М. Ґрені «Право остаточного рішення» (2012) передбачив трагічні події, які відбуваються в Україні упродовж останніх років. У статті описано ознаки модернізації шпигунського детективу з урахуванням сучасних подій в Україні. Роману притаманні своєрідна письменницька манера, масштабність дій і скрупульозність у деталях, швидка зміна ракурсів, непередбачуваність кількох сюжетних ліній і всеосяжне передбачення майбутнього. Презентуючи дві моделі оповіді (новелу і розповідь), роман має гібридну структуру та всі ознаки трилера. Т. Кленсі та М. Ґрені у «Праві остаточного рішення» розширили поняття жанру в детективній літературі, поєднавши ознаки шпигунського, політичного, історичного та конспірологічного детективу, що дає підстави класифікувати роман як політико-шпигунський трилер з ознаками конспірології.