(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
У статті проаналізовано типи корпусів, які використовуються у дослідженнях з зіставного мовознавства з метою виявлення універсальних та специфічних особливостей мов. Встановлено основні джерела матеріалів для укладання корпусів, критерії відбору текстів, етапи укладання корпусів, моделі оцінки та характеристики корпусів для контрастивних студій. У статті розглянуто методи, що використовуються у створенні корпусів для зіставних досліджень, описано досвід укладання корпусів для зіставних досліджень на матеріалі англійської та української мов. Критерії відбору матеріалу, етапи побудови корпусів та перспектив їх використання розглянуто на прикладі корпусів лексики сфери освіти в аналізованих мовах.