(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
Статтю присвячено проблемі прагнення головних персонажей-жінок до зміни їх соціальної ролі та статусу в романах англійських письменників Вікторіанської доби. Проаналізовано особливості економічного та соціального розвитку Англії у 19-му столітті, місця та ролі жінки у цей період, специфіки її виховання, освіти та очікуваної поведінки у шлюбі, можливості для саморозвитку. На прикладі Вікторіанських романів, особливостей характерів, динаміки сюжету доведено, що ідея «Нової жінки» знайшла своє втілення у багатьох відомих творах доби та сприяла подальшому розвитку феміністичних ідей в Англії.