(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
Статтю присвячено дослідженню образної складової бінарного концепту «NÄHE», здійснено інтерпретацію його мовних репрезентацій в німецькій лінгвокультурі. Розглянуто поняття метафори як головного засобу нашої концептуальної системи. Виокремлено три види концептуальних метафор за Дж. Лакоффом: структурну, просторову, онтологічну. Здійснено реконструкцію досліджуваного концепту за допомогою концептуальних метафор на матеріалі електронного корпусу словника німецької мови двадцятого століття (DWDS). Визначено аксіологічний статус метафоричних конструкцій, закріплений у свідомості носіїв мови. Спрогнозовано перспективи майбутніх досліджень.