(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
Стаття присвячена дослідженню вербальних та невербальних засобів вираження відмови у сучасній французькій мові. Визначено типи прямої та непрямої відмови. Проаналізовано структурні та семантичні особливості висловлювань зі значенням “відмова” та їхнє прагматичне навантаження. Охарактеризовано експліцитні та імпліцитні мовні засоби вираження відмови. Розглянуто невербальні засоби позначення відмови (жести, міміка, і навіть, мовчання), які відіграють значну роль у процесі комунікації. У синтаксичному плані, висловлення зі значенням відмови можуть оформлятися не лише розповідними реченнями, але також окличними, наказовими та риторичними питаннями. Доведено, що відмова повинна бути переконливою, коректною та ввічливою, щоб не викликати агресії.