(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
Дослідження функціонально-стилістичних особливостей антропонімії в художньому тексті – одна з найважливіших проблем не лише сучасної української ономастики, а й один з аспектів вивчення авторського погляду в художньому тексті, де номінації персонажа виконують функції, що виходять за межі категоріального граматичного значення цих класів слів, а отже, беруть участь у формуванні смислового аспекту тексту. Ми простежимо основні віхи в історії вивчення антропоніміки в лінгвістиці; дослідимо етимологію деяких власних імен особових мови; розглянемо деякі значення власних імен, що постають як стилістичні й експресивні засоби в художній прозі; систематизуємо ономастичний матеріал твору А.Федя.