(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
У статті розглядається синтаксична структура поліпредикативних складнопідрядних речень у світлі X’-теорії, модуля теорії Принципів та параметрів. Три і більше предикативних одиниці – безпосередні конституенти поліпредикативного речення – є фразовими категоріями, які характеризуються ендоцентричністю й рекурсивністю. Автором обстоюється думка про те, що такі конституенти – це фінітні клаузи, які мають однойменні категорії на наступних кроках розгортання. Залежні частини виконують роль сентенційних актантів, сирконстантів та ад’юнктів, які вкладаються одна в одну і є проекціями своїх вершин.