(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
У статті досліджено засоби синтаксичної експресивностї мови сучасної української жіночої подорожньої прози. Виявлено, що серед найвживаніших засобів експресивного синтаксису в означених творах є питальні і окличні речення. З’ясовані основні функції експресивних синтаксичних конструкцій, зокрема їх прагматична складова. Окрему увагу приділено автодіалогу, у якому питальні речення передають увагу до власного психологічного стану і змін у ньому, спричинених подорожами. З’ясовано, що суто риторичні питання в текстах тревелогів також пов’язані з досвідом світопізнання і певними формами рецепції такого досвіду. Виявлено, що окличні речення у зв’язку з тематикою тревелогів передають настрій мандрівників, викликаний новими враженнями і відчуттями.