(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
У статті розглядаються проблеми дослідження становлення системи консонантизму української літературної мови на прикладі почаївського стародруку XVIII ст. «Книжиця для господарства». Значну увагу приділено способам відображення фонетичного принципу українського правопису засобами тогочасної кириличної графіки. Про послідовність закріплення живої тогочасної української вимови на письмі свідчать написання в другій частині пам’ятки, поданій польською латинкою. Окремі діалектні явища, засвідчені в мові стародруку, підтримувані польською мовою, досі спостерігаємо в південно-західних говорах сучасної української мови. Переважна більшість фонетичних явищ у мові пам’ятки свідчить про цілком сформовану систему консонантизму в українській мові наприкінці XVIII ст.