(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
У статті проаналізована діяльність культурного діяча Євменія Сабова. Він проживав на території Закарпаття у другій половині 19 століття. У ці часи закарпатський народ зазнавав цілковитої відірваності від українського загальновизвольного руху, адже входило до складу інших держав. Погляди Євменія Сабова зазнали впливу москвофільської течії. У своїх працях він послуговувався етимологічним правописом із домішками церковнослов’янської лексики. Євменій Сабов написав граматику, яку затвердив угорський уряд, а також нею послуговувалися українці у школах Пряшівщини. Погляди та діяльність Євменія Сабова стали основою для псевдонаукових теорій сучасних неорусинів.