(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
Стаття присвячена проблемі підвищення мотивації школярів молодшого і старшого підліткового віку у навчанні. Враховуючи особливості вікового розвитку підлітків та їхні соціальні пріоритети; було висунуто гіпотезу про ефективність використання методів «кооперативного навчання», зроблено вибірку завдань і вправ, які б сприяли мотивації у навчанні і водночас формували вміння підлітків відчувати один одного, спілкуватись і співпрацювати один з одним. Ці вправи було випробувано на заняттях з німецької мови та зроблено висновки про ефективність методів «кооперативного навчання», які оптимізують вивчення іноземної мови підлітками у школах, формуючи у них, паралельно з іншомовною комунікативною компетентністю, міжособистісну компетентність.