(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
У статті виділено й описано такі різновиди з’ясувальних висловлень-репрезентативів: повідомлення, констатація, зізнання, ствердження, припущення, запевнення. З’ясовано, що особливістю розглядуваних висловлень є повідомлення фактів, якими володіє мовець, слухач або третя особа з метою поінформувати адресата або дати характеристику третій особі. Доведено, що з’ясувальні висловлення повністю задовольняють вимоги двох основних функцій публіцистичного стилю – інформативної та впливової, а тому широко вживаються в сучасній газетній комунікації.