(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
Статтю присвячено вторинним функціям питань, зокрема експресивній. Визначено питання-експресиви і показано взаємозв’язок з іншими комунікатиивно-прагматичними типами. Проведено актомовленнєвий аналіз питань-експресивів з врахуванням співвіднесення висловлень з інтересами aдресанта й aдресата. Досліджується диференційний вплив різних типів питань-експресивів на психоемоційний стан адресата. Встановлено комунікативно-прагматичні підтипи питань-експресивів та їхні структурні характеристики. Зроблено комунікативно-прагматичну класифікацію типів питань-експресивів та визначено їхню роль в комунікації та в інтимному спілкуванні (ІС). Зокрема показано роль питань-експресивів у реалізації мовленнєвих жанрів ІС. Наголошується на дієвості питань-експресивів у реалізації комунікативних тактик в інтимному спілкуванні.