(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
У статті розглядаються лексико-семантичний, синтаксичний та комунікативно-прагматичний аспекти речень негативної оцінки з локальними маркерами «свого» простору, у зв’язку з чим важливим постає поняття «свого/чужого» простору. У фокусі нашої уваги знаходяться локальні дейктичні маркери на позначення «свого» простору, що займають центральне положення у функціонально-семантичному полі дейксису, а саме here, this/these. Аналіз досліджуваного явища в англійському тексті Біблії виявив домінування співвіднесеності «свого» простору з негативно оцінною особою, зокрема з третьою особою, складних речень та репрезентативних мовленнєвих актів, якими адресант стверджує про несприятливість місця, співвіднесеність «свого» простору з негативно оцінною подією, поняттям, станом справ або з негативно оцінною особою. Метою мовця є висловлення негативного ставлення до об’єкта оцінки та переконання адресата змінити своє ставлення до певних осіб або речей.