(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
У статті розглянуто специфіку життєпису письменника ХХ ст. Гюнтера де Бройна «Життя Жан-Поля Фрідріха Ріхтера», в основу якого покладено біографію і діяльність надзвичайно складного, суперечливого, багатогранного митця слова к. ХVІІІ – поч. ХІХ ст. Письменник ХХ ст. розуміє своє завдання не тільки виключно у площині культурно-історичній, у плані заповнення прикрої духовної прогалини, на яку особистість Жан-Поля аж ніяк не заслуговує. Де Бройн віддає належне історії і осмислює своє завдання як моральний вчинок у глобальній перспективі розвитку культурно-філософської думки століть. Особливу увагу зосереджено на художній організації літературного твору.