(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
У статті розкрито синергетичну природу сучасного мовленнєвого етикету як складної, відкритої та нелінійної системи шляхом аналізу зовнішньомаркованих та внутрішньомаркованих флуктуацій у мовленнєвій поведінці постколоніального персонажа, що зумовлені його гібридною мультикультурною особистістю, свідомістю комунікантів і комунікативною ситуацією. Такі флуктуації актуалізуються у функції орієнтації на адресата, з метою впливу на нього чи встановлення вертикальної статусної дистанції, зумовлені ситуативним контекстом та варіативністю тональності спілкування, можуть передбачати словозміну базових форм шляхом фонетичних девіацій, а на синтаксичному рівні маніфестуватись у синтаксичних вільних словосполученнях та зазнавати конверсії.