(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
У статті йдеться про дослідження прикметників на позначення поняття «егоїзм» у сучасній англійській мові. Егоїзм трактуємо як традиційно морально негативне поняття, згідно з яким задоволення власного інтересу визнається вищим благом. Лексико-семантичне поле на позначення егоїзму включає чотири лексико-граматичні класи слів (прикметники, іменники, прислівники та дієслова), які зі свого боку утворюють лексико-семантичні мікрополя. Лексико-семантичне поле складається з ядра, центральної, медіальної та периферійної зон. Основа поля утворюється прикметниками. Такі семи, як “being centered in or preoccupied with oneself”, “confident of one’s own strength or powers”, “having an excessively favourable opinion of oneself”, “indifferent to the well-being of others”, “showing or expressing contempt or disdain”, “excessively proud of or concerned about one’s own appearance, qualities, achievements, etc.”, “characterized by boasting”, “characterized by boldness, impertinence, or effrontery”, “inclined to rule arbitrarily or despotically” і “showy without taste” входять до ядра лексико-семантичного поля на позначення поняття «егоїзм». Конституенти поля мають спільне з ядром значення. У семантичній структурі лексичних одиниць на позначення егоїзму найяскравіше представлена сема “excessively proud of or concerned about one’s own appearance, qualities, achievements, etc.” (23, 8%), сема “characterized by boldness, impertinence, or effrontery” (15, 5%) і сема “showy without taste” (13,1%).