(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2019)
У статті досліджено лінгвостилістичні особливості парцеляції в прозових малоформатних творах К. Бабкіної, М. Лаюка, І. Цілик. Розглянуто основні та доповнювальні функції парцеляції як засобу експресивного синтаксису, описано функціонально-смислові завдання парцельованих конструкцій, визначено основні типи парцелятів, схарактеризовано комунікативно-прагматичні параметри парцельованих конструкцій та узагальнено причини їх вживання у вибраних текстах. Проаналізовано текстотвірні, тексторозвивальні й текстооформлювальні властивості парцелятів. Відзначено, що парцеляція як елемент розмовного синтаксису зазнає впливу розмовної мови й має специфічну інтонацію, яка виконує членувальну та видільну роль. Окреслено можливість вживання парцельованих конструкцій як мікротексту, або у складі макротексту, в якому вони сприяють формуванню й посиленню експресивності, сугестивності, когезії, проспекції або ретроспекції.