(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2020)
Значення похідного слова однозначно і стандартно виводиться на основі поєднання значень морфем у складі даного слова. За зовнішньою формою, тобто структурою, похідні слова поєднують у собі словотвірну основу та словотвірний формант і є обов’язковими складниками похідного. Словотвірним формантом у нашому дослідженні є невідокремлюваний дієслівний префікс ent-, який приєднується до твірної основи і утворює нову лексичну одиницю вже із зміненою семантикою. У статті охарактеризовано похідні дієслова, які утворені за допомогою невідокремлюваного дієслівного префікса ent-. Семантику дериватів досліджували відомі зарубіжні та вітчизняні мовознавці, у їх дослідженнях не спостерігається суттєвих розбіжностей щодо семантики похідних дієслів. Тож, семантикою похідних дієслів з префіксом ent- є рух у напрямку від чогось, початок дії, реверсивне значення або повна протилежність до твірної основи, ліквідація та усунення.