(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2020)
Статтю присвячено дослідженню синтаксичних можливостей вираження аспекта прогресивності в сучасній німецькій мові. Авторка аналізує найбільш поширені на сьогоднішній день конструкції поєднання прийменників (та артиклів) am, beim, im, а також dabei з субстантивованими інфінітивами, які не лише називають дії, яку виконує агенс, але й акцентують увагу на її тривалості у часовому просторі. Крім того, об’єктом наукового інтересу виступає також форма так званого абзентиву – альтернативної прогресивної структури, яка поряд з інформацією про тривалість дії, також імплікує локативний компонент значення, який вказує на відсутність суб’єкта дії. Також у статті наводиться класифікація семантичних класів дієслів, що беруть участь в утворенні прогресивних форм, за критеріями «тривалість», «динамічність», «граничність», які мають вирішальне значення у визначенні «прогресивного потенціалу» дієслова та його сполучуваності з відповідними прийменниками. Результатом чого є подальше висвітлення чотирьох класів дієслів: activities, accomplishments, achievements, states. У дослідженні авторка також проводить порівняльний аналіз зазначених вище конструкцій на предмет можливості утворення ними граматичних форм пасивного стану, наказового способу, а також вживання з додатками різних відмінків, агентивними та неагентивними суб’єктами дії.