(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2020)
За останні півстоліття спостерігається виключно зростання наукового інтересу до проблем міжкультурної взаємодії. У статті розглядається проблема міжкультурної комунікації, виділено її історичний аспект. Наведені приклади експериментальних досліджень з даної проблематики. Авторами відзначені деякі механізми міжкультурної комунікації. Докладно описані такі з них, як етнічна та культурна ідентичність, етноцентризм, етнічні стереотипи. Етноцентризм властивий будь-якій культурі. На цій думці сходяться більшість культурних антропологів. Вони переконані, що є природним дивитися на світ через призму своєї культури. Але це має як позитивні, так і негативні моменти. Етноцентризм дозволяє несвідомо відокремити одну етнокультурну групу від іншої, носіїв чужої культури від своєї. Це є позитивним моментом. В той час, як негативне полягає у свідомому прагненні ізолювати одних людей від інших, сформувати принизливе ставлення однієї культури по відношенню до іншої. Актуальність і важливість вивчення особливостей міжетнічного сприйняття зайвий раз демонструють велика кількість робіт, присвячених цьому питанню, множинність точок зору на зміст, своєрідність і роль етнічних детермінантів сприйняття. Висувають свої вимоги до вибору тем і методів соціальної психологіі і характер міжнаціональних відносин на сучасному етапі, наростання процесів дезінтеграції при одночасному прагненні людства до об’єднання. Висновки авторів стосуються актуальності і важливості вивчення особливостей міжетнічної взаємодії.