(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2020)
У статті представлено результати дослідження лексико-семантичного поля «Erdölkrise» в німецькій мові. Охарактеризовано польову структуру термінології нафтової промисловості та місце фахової лексеми «Erdölkrise», її дефінітивне значення та походження. Термінологія, пов’язана з ключовим поняттям, розглядається як термінологічне поле, складові компоненти якого відібрано за допомогою семантико-логічного критерію. Термінологічне поле «Erdölkrise» охарактеризовано як ядерно-периферійну структуру. На основі логіко-поняттєвих та предметно-семантичних ознак виокремлено чотири лексико-тематичні групи. Проаналізовано словотворчі типи досліджуваних термінів: терміни-складні слова, терміни-словосполучення та терміни-абревіатури. Обґрунтовано системність терміносистеми нафтової промисловості та роль лексико-семантичного поля «Erdölkrise».