НАПРЯМИ І ТЕНДЕНЦІЇ ВИВЧЕННЯ ПОЛІТИЧНОГО ДИСКУРСУ В СУЧАСНИХ УМОВАХ ДІДЖІТАЛІЗАЦІЇ (ЛІНГВІСТИЧНИЙ І ПРАГМАТИЧНИЙ АСПЕКТИ) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2021)
Стрімке розповсюдження за останній час Інтернет комунікації змінило умови, за яких відбувається політична комунікація, хоча її мета залишається незмінною – вплив заради влади. В статті проаналізовано та узагальнено напрями і тенденції вивчення політичного дискурсу, тобто контексту політичного висловлювання, самого висловлювання та його сприйняття. Зазначається, що Інтернет виявився новим дієвим способом інформування, переконання, аргументування і маніпулювання масовою свідомістю, прискоривши процеси надання інформації і змінивши її формат, у тому числі, і з маніпулятивними цілями. Доводиться, що Інтернет сформував нові жанри і форми політичної комунікації, надавши можливість отримати зворотній зв’язок від політичного меседжу і створивши видимість безпосереднього спілкування політиків з населенням.