СЛОВНИК ГОВІРКИ СЕЛА КОНИЩЕ КОВЕЛЬСЬКОГО РАЙОНУ ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2021)
У статті презентовано фрагмент словника носіїв говірки с. Конище сучасного Ковельського (а до проведення адміністративно-територіальної реформи 2020 р. згідно з Постановою Верховної Ради України № 3650 – Ратнівського) району Волинської області. Зауважено, що об’єктом опису стала рідна для укладача говірка. Реєстр словника складає лексика різних частин мови з кількісною перевагою іменників та дієслів. Засвідчено випадки розширення семантичної структури лексем, збереження слів-архаїзмів. Простежено немало запозичень, а також інтерферентний вплив польської мови. Автор висновує, що пропонована словникова праця про реєстр однієї говірки – вагоме й перспективне джерело фактажу для наукових студій із лексикології, історії української мови, а також вона удокладнить вже відомі діалектологічні свідчення.