АРХЕТИПНІ СИМВОЛИ «СВІТЛО» ТА «ТЕМРЯВА» САГИ ПРО «БРЕКЗИТ» (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2021)
У статті розглянуто архетипні символи «світло» та «темрява» по відношенню до концепту «Брекзит», на основі прикладів їхнього вживання у ресурсах економічного та політичного спрямування сучасних англомовних онлайн медіа, зокрема, крізь призму когнітивної лінгвістики. Виокремлено аспекти концепту «Брекзит», з якими асоціюються ці символи, а саме: емотивний, епістеміологічний, етичний, релігійний та онтологічний. Також описано конотації та субсимволи. Проаналізовано їхню етимологічну специфіку та семантичні функції, а також визначено їхні характерні риси. Встановлено, що досліджувані символи не є взаємовиключними, а навпаки тісно переплітаються та взаємодоповнюють один одного, даючи більш виразну, повну та зрозумілу характеристику окремим аспектам Брекзиту.