ПРЕДИКАТИ ПРИМУСУ ЯК ЗАСІБ КАТЕГОРИЧНОГО ВОЛЕВИЯВЛЕННЯ У СЕМАНТИКО-СИНТАКСИЧНІЙ СТРУКТУРІ АНГЛІЙСЬКОГО РЕЧЕННЯ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2021)
У статті проаналізовано семантику предикатів примусу як одного з домінуючих засобів вираження дебітивної модальності. Примус аналізуємо як зумовлену необхідність діяти всупереч власній волі чи бажанню. Основним засобом вираження семантики примусу виступає предикат to force. Всі предикати позначають примусову дію різної інтенсивності, тобто існує семантична диференціація предикатів примусу. Вони характеризуються негативною конотацією, оскільки дія є примусовою для суб’єкта, небажаною, суперечить його інтересам та волі. Негативний компонент міститься й у власне семантиці предикатів примусу.