СТРУКТУРНО-СЕМАНТИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ АНГЛІЙСЬКИХ ТЕРМІНІВ МОБІЛЬНОГО ЗВЯЗКУ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
Статтю присвячено структурно-семантичному аналізу терміна мобільного зв’язку, який характеризується наявністю стабільного інваріантного значення та змінних його смислів, що перебувають у тісному зв’язку зі словами загальновживаної лексики. Аргументовано, що у процесі аналізу термінів мобільного зв’язку необхідно враховувати абстраговану, узагальнену інваріантну ознаку у системі мови та диференційні смислотвірні ознаки у системі мовлення. Доведено, що терміни на позначення мобільного зв’язку відрізняються від слів загальномовної лексики чіткою спеціалізованою семою, яка є базовою для творення необмеженою кількості смислових понять та фактично джерелом словотвірного потенціалу терміна. Основою для номінації понять у спеціальній сфері є інваріантне значення терміна яке залишається незмінним у всіх контекстуальних випадках його вживання. Як висновок, зазначено, що термін мобільного зв’язку завдяки експлікації своїх структурно-семантичних ознак репрезентує у фаховій мові стабільну одиницю синтетичної або аналітичної номінації, що закріплена за відповідним поняттям у сфері мобільного звязку і обмежена спеціальною галуззю використання.