ВІЗУАЛЬНІ ЗАСОБИ РЕПРЕЗЕНТАЦІЇ ПРОКСЕМІЧНИХ ОБМЕЖЕНЬ В АНГЛОМОВНИХ ІНФОГРАФІЧНИХ ТЕКСТАХ ПРИСВЯЧЕНИХ COVID-19 (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
Статтю присвячено висвітленню графічних особливостей репрезентації проксемічних обмежень в період пандемії COVID-19, що актуалізовані в інфографічних текстах малої форми. Встановлено, що продуценти послуговуються різними засобами репрезентації безпечної відстані, серед яких превалюють стрілки, які різняться формою, розмірами, кольором. Виявлено, що існують також й альтернативні стратегії репрезентації дистанціювання, зокрема замість стрілок послуговуються лижами. Значній частині текстів притаманні візуальні тактики графічної об’єктивації безпечної відстані. На основі ілюстративного матеріалу зафіксовано конкретні схеми розміщення осіб жіночої та чоловічої статей, різних вікових груп у паркових зонах, магазинах, офісах. Установлено, що незважаючи на те, що в основі їх творення лежать візуальні графічні засоби, у них також й наявні вербальні складники, які дублюють засоби зображальної природи, специфікують та увиразнюють зміст, акцентуючи увагу на найбільш вагомих частинах повідомлюваного, зокрема дотримання безпечної відстані довжиною 2м або її еквівалентом – 6 футів.