ЛІНГВОКУЛЬТУРОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ ДОСЛІДЖЕНЬ СЕМАНТИЧНОЇ СТРУКТУРИ СТІЙКИХ ВИСЛОВЛЮВАНЬ З АНТРОПОНІМІЧНИМИ КОМПОНЕНТАМИ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
У статті запропоновано лінгвокультурологічний підхід до вивчення фразеології крізь призму мовної і культурної взаємодії; визначено роль стійких висловлювань з антропонімічними компонентами у мовній картині світу; розглянуто теоретико-методологічні засади лінгвокультурологічного аспекту досліджень стійких висловлювань з антромонімічними компонентами. Саме лінгвокультурологічний аспект вивчення таких мовних одиниць як стійкі висловлювання, у складі яких є антропоніми, сприяє виявленню духовних, моральних, етичних цінностей кожної окремої національно-культурної спільноти, завдяки чому можливим є встановлення взаємозв'язку мови й культури, зокрема і визначення національної специфіки досліджуваних мов та виокремлення універсальних явищ, що їм притаманні. Лінгвокультурологічний метод у фразеологічних дослідженнях сприяє глибокому вивченню своєрідності стійких висловлювань як знаків мови, що містять у своїй семантичній структурі ціннісні надбання кожної окремої національної культури.