ЛЕСЯ УКРАЇНКА І МИХАЙЛО КРИВИНЮК: ОСТРОЗЬКИЙ КОНТЕКСТ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
Стаття присвячена характеру взаємин Михайла Кривинюка (1871-1944), вченого, літератора, педагога, учасника соціал-демократичнрго руху, з Лесею Українкою. У центрі її уваги перебуває висвітлена в автобіографічних матеріалах роль Острога у становленні побратима української письменниці. Проаналізовано листи Лесі Українки та членів її родини до Михайла Кривинюка, у яких наявні численні штрихи, які характеризують його світоглядні переконання та особистісні моральні властивості, а також низку поезій. Наголошено, що Леся Українка маркувала Михайла Кривинюка «остріжською душею», вбачаючи її в ментальності, естетичних смаках, любові до історичної Волині. Доведено, що Михайло Кривинюк, уродженець селянської сім’ї з Острожчини, ще в молоді роки став представником української еліти. Його громадянська позиція зумовила переслідування з боку царської влади і тоталітарної сталінської системи. Опинившись у колі товаришів Лесі Українки, Михайло Кривинюк своїми властивостями та вчинками заслужив глибоку повагу письменниці та всіх членів її родини, зарекомендувавши себе людиною, здатною на лицарські вчинки.