ЧЕСЬКИЙ ПИСЬМЕННИК АЛЕКСЕЙ ПЛУДЕК У ЛИСТАХ ДО УКРАЇНСЬКОГО БОГЕМІСТА ВОЛОДИМИРА МОТОРНОГО (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
У публікації презентовані особисті листи чеського письменника, драматурга, сценариста, громадсько-політичного діяча середини – другої половини ХХ століття Алексея Плудека до українського вченого-славіста, літературознавця, дипломата, професора Львівського університету Володимира Моторного. Порушені у листах питання розглядаються як на тлі специфіки розвитку літературного процесу в Чехословаччині періоду так званої «нормалізації» загалом, так і тієї ролі, яку відігравав у ньому А. Плудек не лише як письменник, але й як один з керівників офіційної творчої спілки та головний редактор літературознавчого часопису. Висвітлюються також проблеми, пов’язані з історію створення окремих творів чеського прозаїка та подальшими оцінками їх чехословацькою та зарубіжною літературною критикою. Особлива увага зосереджена на місці серболужицької тематики як у літературознавчих дослідженнях В. Моторного, так і у письменницькому доробку А. Плудека. Презентовані листи охоплюють 70-ті – 90-ті роки минулого століття, які були періодом особливо активної суспільно-політичної та творчої діяльності Алексея Плудека.