ІСТОРІОСОФІЯ КОЗАЦЬКОЇ УКРАЇНИ У ДРАМАТИЧНИХ ЖАНРОВИХ ФОРМАХ XVIII СТ. (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
Дослідження драматичних творів періоду пізнього Бароко важливе й актуальне з точки зору виявлення в них авторської маніфестації власної національної ідентичності та самобутності, для репрезентації якої вагоме значення мала творена митцями XVIII ст. художня модель історичної долі козацької України. Аналіз драматичних творів XVIII ст. проведено в аспекті виявлення історіософської концепції авторів, які творили художню модель козацької України з проєкцією на історичні реалії свого часу. На основі історико-літературного та контекстуального методів дослідження зроблено спробу відчитати в цих текстах їхнє ідейне послання, вписане в традиційні барокові драматичні жанрові форми шкільної драми, світського віршованого діалогу, гумористичних інтермедій до шкільних драм та традиційного різдвяного вертепу. Наголошено, що звернення авторів до історії Козацької держави, творення культу Богдана Хмельницького, образу козака як захисника народу в умовах загострення українсько-російських стосунків мало на меті актуалізацію важливих суспільних проблем сучасності як запоруки збереження національної ідентичності.